Monday, December 25, 2006

De avond dat ik terug was uit Lumbini, bleek het vergadering bij Laxmi van de vrouwengroep SRIZANA. Ik werd uitgenodigd om deel te nemen aan de vergadering en het was heel boeiend om de sfeer te kunnen opsnuiven. De vrouwengroep is een spaargroep die elke maand 20 NRP per persoon samenlegt. Van dit geld kunnen de leden een lening krijgen wanneer nodig. Elke maand organiseren ze een activiteit, zoals nu een picknick. Soms kuisen ze samen het dorp op, of hebben ze een cultureel/religieus programma,... En regelmatig hebben ze discussies over actuele gebeurtenissen, en wat ze eraan kunnen doen. Zo besloten ze in april mee op straat te komen om tegen de koning te betogen.
De leden van de groep zijn arme vrouwen met sociale problemen die geen toegang tot financiele middelen hebben. Laxmi heeft de groep opgericht om deze vrouwen te versterken. De leningen kunnen ze gebruiken voor hun huishouding, voor educatie van de kinderen of om inkomensgenererende activiteiten te ontwikkelen. Zo heeft een vrouw met een riksha een mobiel winkeltje opgericht, en doet elke dag hare toer van het dorp.

Heb nog ongelooflijk veel te vertellen, want we zijn op bezoek geweest bij de gemeenschappen waar Laxmi mee gaat werken, maar dat zal voor morgen zijn. Ben vandaag teruggekomen naar Kathmandu en niks zo vermoeiender dan uren in de bus zitten.
Prettige feestdagen!! :-)

No comments: